Kunstgebit

Protheses en kunstgebitten

In onze praktijk hebben wij veel ervaring in het aanmeten en vervaardigen van diverse vormen van protheses, bv. een volledig of gedeeltelijk kunstgebit, een frameprothese of een prothese op implantaten (klikgebit). Doordat wij een tandtechnisch laboratorium ‘aan huis’ hebben, kunnen wij snel aanpassingen uitvoeren aan nieuwe of bestaande protheses.

Volledige prothese (kunstgebit)

Een volledig kunstgebit is een oplossing, waarvan vele miljoenen Nederlanders gebruik maken. Een goed functionerend kunstgebit zuigt zich boven vast aan het gehemelte en onder rust de prothese op het (tandeloze) kaakbot. Veel voorkomend probleem van de bovenprothese is een kokhalsreflex, doordat de gehemelteplaat te lang is en het niet goed passen van de onderprothese op het kaakbot. Het probleem van een kokhalsreflex is meestal eenvoudig op te lossen door de gehemelteplaat een stukje in te korten. Het oplossen van problemen aan de onderprothese is vaak een stuk moeilijker.

De twee meest voorkomende problemen bij een onderprothese zijn pijnlijke plaatsen (drukplaatsen) en het loszitten van het kunstgebit. Om deze problemen op te lossen wordt er meestal eerst een nieuwe onderprothese gemaakt, waarbij er gekeken wordt naar de eventuele drukplaatsen en pasvorm.

Tips om uw kunstgebit te reinigen.

Frameprothese

Een frameprothese is een partiële prothese en dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die in het verleden zijn getrokken of die door een aangeboren afwijking afwezig zijn. De frameprothese is een constructie met metalen ankers om de eigen tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. Prothese/kunstgebit op implantaten. Mochten de aanpassingen aan de onderprothese niet voldoende zijn om de problemen weg te nemen doordat het bot teveel is geslonken en er te weinig houvast is voor de prothese, is het plaatsen van prothese op tandheelkundige implantaten een oplossing. Hierbij wordt de onderprothese vastgeklikt op de onderkaak door middel van een kliksysteem.

Reparatie en rebasing prothese

Heeft u een scheurtje in uw prothese of is er een stuk van afgebroken , wij proberen de oorzaak vast te stellen om herhaling te voorkomen. Het is verstandig om ongeveer om de 2 jaar uw gebit te laten controleren. Uw kaakbot slinkt waardoor er een beetverlaging kan optreden en uw prothese losser kan gaan zitten. Met een rebasing wordt de prothese weer optimaal passend gemaakt.

Vergoeding/kosten

De kosten die wij hanteren zijn vastgesteld door het KNMT wat inhoudt dat wij dezelfde kosten hanteren als alle aangesloten tandartsen in Nederland. Voor meer informatie omtrent de kosten verwijzen wij u naar de site van het KNMT.